Digitalna (r)evolucija u kontekstu osnovnoškolskog obrazovanja – stavovi učitelja i studenata učiteljskih i pedagoških fakulteta - Purić, Daliborka; Kostić, Ljiljana; Marinković, Snežana (Sociološki pregled, 2023)
Revolucionaran razvoj globalne komunikacione mreže odrazio se i na elektronsku knjigu, kao najvažniji produkt digitalizacije, i značajan obrazovni resurs u funkciji obezbeđivanja podsticajnog okruženja za učenje. Autori u radu ispituju iskustva učitelja (N=1117) (a) u vezi sa opravdanošću primene elektronske knjige i stavove učitelja i studenata učiteljskih i pedagoških fakulteta (N=214) o (b) perspektivi korišćenja knjiga različitih formata i (v) univerzalnim vrednostima knjige, nezavisno od formata u kojem je objavljena. Rezultati istraživanja pokazuju da je motivacija učitelja za korišćenje elektronske knjige u nastavi uglavnom intrizička; da su učitelji i budući učitelji saglasni u stavovima o korišćenju elektronske i štampane knjige u kontekstu budućeg razvoja tekstualnih medija, kao i u stavovima u vezi sa univerzalnim vrednostima knjige uopšte, bez obzira na prednosti i nedostatke formata u kojem je oblikovana. Razvijen kritički odnos učitelja i budućih učitelja prema potencijalima tehnološkog razvoja knjige u funkciji aktivne izgradnje znanja značajan je iz aspekta funkcionalnosti savremenih medija u obrazovnom kontekstu, imajući u vidu da ključna uloga u dizajniranju procesa učenja uz primenu savremene tehnologije pripada upravo nastavniku.