Vaskrs istorije (Ideološke metamorfoze globalnog poretka) - Cvetković, Vladimir (Sociološki pregled, 2022)
Oružani sukob u Ukrajini ubrzano menja ekonomsku, političku, vojnu, medijsku i, sledstveno tome, ideološku strukturu svetskog poretka. Uobičajene podele između liberalizma, socijalizma, fašizma, konzervativizma, nacionalizma i drugih ideoloških derivata moderne počele su da blede u odnosu na novi, strogo moralistički, nužno manihejski sklop: „tradicionalne” vs. „netradicionalne” vrednosti. U tom kontekstu, odnos prema sopstvenom istorijskom nasleđu oblikuje antagonističke „kulture sećanja” koje divinizuju i po potrebi falsifikuju pretpostavljene civilizacijske korene. Na tom osnovu se (de)konstruišu novi legitimacijski predlošci za etička, politička i privredna sučeljavanja, pa tako i vojna odmeravanja između velikih sila. Ostali mogu samo sa manje ili više oduševljenja – i uz neizbežne unutrašnje potrese – da prate aktuelne globalne trendove postmoderne revitalizacije predmodernih tekovina.