Geopolitičke posledice eskalacije ukrajinske krize - Proroković, Dušan (Sociološki pregled, 2022)
Oružani sukob u Ukrajini započet februara 2022. godine ima i svoju geopolitičku dimenziju. Hipoteza koja se dokazuje u ovom radu glasi: posledice eskalacije Ukrajinske krize nepovratno transformišu geopolitičko okruženje i tako indukuju oblikovanje novog svetskog poretka. Cilj istraživanja je sagledavanje trendova transformacije geopolitičkog okruženja i, shodno tome, analiza potencijalnih scenarija razvoja međunarodnih odnosa. Istraživanje se temelji na teoriji strukturalnog realizma i klasičnoj geopolitičkoj teoriji, a ispitivanje se sprovodi korišćenjem metoda analize, sinteze, analize sadržaja i geopolitičkog obrasca o dualnosti talasokratskog i telurokratskog koncepta.