Korupcija u narodnim običajima u Srbiji – socioetnološki pristup - Joković, Milica (Sociološki pregled, 2022)
U radu je sa socioetnološkog aspekta analizirana korupcija u okviru narodnih običaja u Srbiji. Analizom su obuhvaćeni načini i oblici korupcije koji su nastali i praktikovali se u poslednjem periodu vladavine Osmanske imperije u Srbiji. Preko zapisa najpoznatijih učenika Jovana Cvijića, prvog velikog srpskog naučnika, pokazano je kako je korupcija nastala i razvijala se u Srbiji i koliko je uticala na narodne običaje srpskog naroda. Analizom su obuhvaćeni istraživački poduhvati koji pokazuju načine, oblike i tipove korupcije praktikovane u Srbiji prilikom formiranja novovekovne srpske državnosti u 19. veku kao i na početku 20. veka i između dva svetska rata. Tipološki, korupcija u Srbiji pripada parohijalnoj, institucijalnoj i političkoj korupciji. Posebno je u radu analizirana osuda i opravdanost korupcije u srpskoj narodnoj tradiciji. U zaključku rada ističe se da socioetnološki zapisi pokazuju da je korupcija odnosno podmićivanje nastalo kao posledica ljudske gramzivosti, ali i nepovoljnih istorijskih i socijalnih okolnosti koje su uticale na negativno iskustvo i negativne obrasce koruptivnog ponašanja. Ono se kristalizovalo u obliku poruka koje se prenose sa generacije na generaciju.