Međunarodni studenti, korisnici državnih stipendija Republike Srbije i njihovo školovanje u HHI veku - Vasojević, Nena A. (Sociološki pregled, 2022)
Danas postoji sve veća zainteresovanost među međunarodnim studentima da studiraju u Srbiji, tačnije, pokretanjem projekta „Svet u Srbiji” 2010. godine, broj međunarodnih stipendista počeo je da se povećava svake godine, ali do danas nisu rađena istraživanja na ovoj populaciji. Rezultati iz prošlosti, kao i pokretanje projekta „Svet u Srbiji” podstakli su nas da se opredelimo za izučavanje privremenih migracija međunarodnih studenata stipendista u Srbiji u XXI veku. Cilj rada je da definišemo profil međunarodnih studenata stipendista koji se školuju u Srbiji u XXI veku korišćenjem sredstava Vlade Republike Srbije, kao i da utvrdimo motive koji su bili važni da donesu odluku da se školuju u Srbiji. Zbog toga je sprovedeno istraživanje na osnovu anketnog upitnika na uzorku od 126 međunarodnih studenata stipendista.