Održivost i ekologija u arhitekturi Fridensrajha Hundertvasera - Domazet, Sanja; Nadić, Darko (Sociološki pregled, 2022)
Austrijski umetnik Fridensrajh Hundertvaser (Friedensreich Hundertwasser) danas predstavlja verodostojan primer čoveka kao ostvarenog ekološkog bića. Spajanje umetnosti, arhitekture, politike i ekologije u jedan utopistički koncept usmeren ka budućnosti postavio je Hundertvasera ne samo kao arhitektonskog eksperimentatora već i kao specifičnog vizionara ekološke arhitekture. Tokom svog čitavog životnog doba Hundertvaser se suprotstavljao „mejnstrim” kulturi i materijalizmu, što je kasnije doprinelo njegovoj popularnosti. Naravno, ta popularnost je ograničena kao i za one krugove društvenih aktivista koji su smatrali da arhitektura mora da poseduje „ljudski lik”. Bio je čovek koji je kroz umetnost, poznavanje prirode i njenih procesa stvarao novo poglavlje u različitim oblastima kao što su slikarstvo i dizajn, pa sve do arhitekture i borbe za očuvanje prirode. Ovaj rad se bavi doprinosom jednog nekonvencionalnog umetnika arhitekturi i ekologiji. Uvodno razmatranje približava značaj održive arhitekture, dok prvi deo rada predstavlja kratki biografski osvrt na Hundertvaserov lik i delo, kao i na njegovo razumevanje života. Drugi deo rada fokusiran je na njegovo viđenje značaja ekološkog identiteta i mesta arhitekture u tome, a treći deo rada prikazuje primere ideja održive gradnje i njihovih mogućih implementacija u praksi.