„Vojvođanska nacija”. Ideološke pobude i antiistorijski narativ - Marković, Saša (Sociološki pregled, 2022)
Rad predstavlja istoriografsko suočavanje s narativom o potrebi konstruisanja „vojvođanske nacije”. Ovaj narativ, svestan potrebe verodostojnosti i istorijskog pretrajavanja, traga za osloncem u sebi svojstvenom tumačenju istoriografije. Njegovo polazište pronalazimo u prihvatanju istorijskog konteksta emancipacije srpske nacionalne ideje u Habzburškoj monarhiji. Takav diskurs primenjuje se i na jugoslovensku državnu organizaciju, bez obzira na njen divergentan karakter u odnosu na Austrougarsku monarhiju i okolnosti oslobodilačkog i odbrambenog rata u kojima se ostvarivao prilično usaglašen nacionalni interes Srba o jedinstvu u zajedničkoj državi. Ideološko predubeđenje o metaetničkom karakteru jugoslovenskog jedinstva, koje je prevladalo nakon pobede socijalističke revolucije, uslovilo je uvođenje federalističkog koncepta državne organizacije nastalog na razvalinama navodne „velikosrpske” nacionalne ideje. Uprkos namerama, okolnost socijalističke izgradnje jugoslovenskog društva nije onemogućio razvoj nacionalističkih ideja partijskih birokratija. Bio je to preduslov za razvoj vojvođanskog etatizma i nacional-bildinga.