Frilenser – „duh globalno poželjnog apolida” - Živković, Predrag (Sociološki pregled, 2022)
U osvrtu na djelo „Rad od kuće – Ekonomski, pravni i socijalno-psihološki aspekti rada od kuće” iskazana su obilježja kulture i istorije rada koje se mogu smatrati mapom informatičkog kapitalizma, iako tragove rada od kuće pronalazimo u ne tako savremenim i recentnim epohama. Međutim, ono što se nalazi u fokusu ovog „istraživačkog reformisanja” autorskog tima svakako su novi modeli (samo)zapošljavanja koji, primjetno je iz iskaza autora, nastaju ili su nastali kao nezavisne paradigme u odnosu na virusnu pandemiju COVID-19, koja je, s druge strane, podstakla sijaset kompatibilnih studija na osnovu čijih socijalno-psiholoških komparacija autori i opravdavaju svoju originalnost. U monografiji su jasno naglašene tapije razgraničenja kulture rada od kuće, te drugih formi samozapošljavanja i uloge frilensera u Srbiji koji se bore za sopstveni „horizont informatičkog egzistiranja” iliti jedne nove preduzetničke kulture. Stoga je i naš zadatak, pored sve zastupljenije kulture rada koja se ogleda u radu od kuće u informatičkom kapitalizmu, da prikažemo rezultate ukazivanja na mogućnost pravnog, ekonomskog i socijalno-psihološkog razvijanja frilensera kao preduzetničkog sloja u srpskom društvu.