Evropska migrantska kriza kao segment medijske agende u dnevnoj štampi Srbije 2015–2020. - Jevtović, Zoran B.; Bajić, Predrag Đ. (Sociološki pregled, 2022)
Cilj istraživanja je da se pokaže na koje načine se menjala medijska slika o evropskoj migrantskoj krizi na naslovnim stranama dnevne štampe u Srbiji od 2015. godine, kada je ova kriza dobila na značaju u medijima, sve do kraja 2020. godine, kada je dobrano utihnula, ali i dalje povremeno nalazila mesto na naslovnicama. Uočava se nedostatak diskusije u javnom prostoru, tako da se ton narativa usklađuje sa mišljenjem vladajućih struktura. Simplifikacija i stigmatizacija specifični su za tabloide, koji pod plaštom tržišnog nadmetanja posežu za senzacionalizmom, problematičnim vestima i nepotvrđenim informacijama, dok ozbiljna štampa više promoviše humani aspekt krize, uz dublju analizu konteksta. Od proleća 2016. godine uočava se smanjenje intenziteta pisanja o ovoj temi, ali i blaga kvalitativna promena narativa u kojima se akcenat stavlja i na mogućnost trajnijeg zadržavanja migranata na ovim prostorima. Takođe, vremenom dolazi i do značajnog pomeranja konteksta od humanitarnog ka bezbednosnom aspektu.