Deljenje – prenošenje znanja u kompanijama - Radosavljević, Darko (Sociološki pregled, 2022)
Upravljanje znanjem predstavlja način na koji organizacija kreira, održava i deli znanje. Ono predstavlja integralnu funkciju poslovanja mnogih kompanija koje svoj uspeh grade kreiranjem novih znanja, koje raspodeljuju u okviru organizacije i integrišu u nove tehnologije i proizvode. Razumevanje deljenja znanja pojavilo se kao ključno istraživačko područje u odnosu na široko polje istraživanja transfera tehnologija i inovacija. U radu se ističe značaj znanja i stručnosti kao ključnih resursa preduzeća i nacionalne ekonomije. Takođe, ukazuje se na različite vrste znanja i modele kreiranja i korišćenja znanja. Deljenjem – prenošenjem znanja, individualno znanje se transformiše u organizaciono i doprinosi poboljšanju performansi kompanije.