Komentarisanje na internetu – stavovi i navike građana Srbije - Necić, Neda; Milosavljević, Ilija (Sociološki pregled, 2022)
Internet komentarisanje je, na prvi pogled, omogućilo revitalizaciju javne sfere u kojoj i praktično svaki građanin ima priliku da se njegov glas čuje. Međutim, praktični problemi i specifičnosti ovakvog vida javnog komuniciranja ukazuju na to da je komentarisanje znatno drugačije od idealističkih pretpostavki koje su u početku dominirale. Cilj rada je da istraži na koji način i u kojoj meri se korisnici interneta u Srbiji uključuju u onlajn komentarisanje, zbog čega i kako posmatraju uticaj i značaj ovog fenomena u celini. Istraživanje je sprovedeno posredstvom upitnika na koji je odgovorilo 225 ispitanika. Rezultati su analizirani deskriptivnom i komparativnom statističkom metodom i ukazuju na to da manje od polovine građana komentariše na internetu, da većina njih ne smatra da je moguće da ovaj čin doprinese promeni stava drugog, ali da ga i pored toga smatraju važnim i uticajnim. Takođe, uočene su određene razlike u odnosu na uzrast i stepen obrazovanja.