Delovanje ombudsmana Evropske unije u zaštiti javnog interesa – studija slučaja kupovine vakcina od strane Evropske komisije tokom pandemije COVID-19 - Simić, Savo (Sociološki pregled, 2022)
U ovom radu ispitujemo koliziju privatnog i javnog interesa unutar Evropske unije u studiji slučaja posredovanja ombudsmana Evropske unije pri rešavanju spora između Evropske komisije i jedne organizacije civilnog društva. Društveno opravdanje i doprinos istraživanja ogledaju se u interesu javnosti za kupovinu i nabavku vakcina za evropsku javnost, dok su naučno opravdanje i doprinos prisutni u produbljivanju znanja o institucionalnim i pravnim nedostacima na kojima počiva javni interes Evropske unije. Metode u upotrebi su: analiza sadržaja pravnih akata i druge dokumentacije Evropske unije, istorijski metod pri obradi institucionalno-istorijske uloge institucije ombudsmana Evropske unije i novi institucionalizam prisutan u dinamičkoj prirodi institucija.