Društvena i ekonomska kriza kroz prizmu Kondratijevljeve teorije dugih talasa - Malešević, Matija (Sociološki pregled, 2022)
Razmere savremene ekonomske krize srušile su teorije o linearnom i samoregulativnom tržištu. Ispostavilo se da je „nevidljiva ruka” Adama Smita najobičniji mit u službi održavanja monopola. U potrazi za alternativnim tumačenjima, odlučujemo da predmet rada bude sagledavanje razmera svetske krize i reakcija velikih sila iz ugla Kondratijevljeve teorije dugih talasa. Na početku, izlažemo osnovne teorijske postavke, dopunjene savremenim sociološkim tumačenjima. Zatim, izdvajamo društveno-tehnološke faktore od presudnog uticaja na smenu dugih talasa. Na kraju, skiciramo odnos snaga između velikih sila i njihove buduće geokulturne strategije. Rad ima za cilj da pronikne u mehanizam zakonomernih kriza i ukaže na neophodnost primene teorije dugih talasa pri izradi strateških dokumenata na najvišem nivou.