Javni medijski servis u Srbiji – izazovi i perspektive iz ugla profesionalaca - Krminac, Ljubica (Sociološki pregled, 2022)
U tekstu su predstavljeni rezultati dela istraživanja o načinima na koje zaposleni u Radio-televiziji Srbije (u daljem tekstu RTS) vide i razumeju društvenu ulogu, funkcionalnost i specifičnosti ovog medija kao javnog medijskog servisa (u daljem tekstu JMS). U fokusu su urednici operativnog ranga RTS-a i njihove percepcije funkcija i načela JMS-a, odnosno sprovođenje tih funkcija i načela kroz različite forme programskih sadržaja. Empirijsko istraživanje je, metodom fokusne grupe, pokazalo da urednici koji imaju značajnu ulogu u proizvodnji programa imaju svest i znanje o funkcijama JMS-a, ali nedovoljno poznaju njegova načela. Ispitivanje je ukazalo na značajnu nepodudarnost između zvanične uređivačke politike RTS-a i stavova ispitivanih urednika o uređivačkoj politici funkcionalnog JMS-a.