Rensomver kao pretnja bezbednosti – društveni i krivičnopravni aspekti - Putnik, Nenad; Milošević, Mladen; Cvetković, Vladimir (Sociološki pregled, 2022)
Rad je posvećen analizi društvenih i krivičnopravnih aspekata fenomena zloupotrebe računarskog rensomver (ransomware) malvera. Osnovna hipoteza autora je da nisu razvijeni adekvatni mehanizmi bezbednosne i krivičnopravne zaštite od ove specifične tehnike napada na računarske sisteme i podatke koji su u njima sadržani. Pregledom naučne i stručne literature i korišćenje pravno-dogmatskog i normativnog metoda autori su ustanovili da kriminalitet vezan za upotrebu rensomver-malvera ima potencijal da ozbiljno ugrozi pojedine segmente savremenog društva – privredu, osetljive lične podatke, nacionalnu i nadnacionalnu kritičnu infrastrukturu, a ukazali su i na nedostatke važećih zakonskih rešenja. Autori zaključuju da je neophodno sprovođenje ciljanih edukacija korisnika računarskih sistema i preduzimanje mera za unapređenje bezbednosne kulture, i iznose konkretne predloge za unapređenje krivičnopravnog okvira.