Promena nosilaca kulturnog pamćenja kroz prizmu Debreove mediološke teorije - Vučković, Branislava (Sociološki pregled, 2022)
Jedan od osnovnih teorijskih stavova Debreove mediološke teorije jeste duboka međuuslovljenost forme i sadržine transmisije (komuniciranja kroz vreme), odnosno nosilaca poruke i poruke same. Polazeći od tog stava i hipoteze da promena nosilaca određenih elemenata kulturnog pamćenja vodi i promeni njegove sadržine, Debreov analitički model elemenata transmisije primenili smo u analizi različitih nosilaca kulturnog pamćenja na Kosovu i Metohiji. Cilj istraživanja je utvrditi nužne promene sadržaja procesa transmisije do kojih dolazi već kao posledica promenjene forme prenosa, odnosno primenom komparativne metode detektovati da li se deo kulturnog nasleđa na taj način gubi ili su novi mediji pogodni nosioci transmisije.