Bezlične, otuđene i opasne: vizuelna reprezentacija migrantkinja sa Bliskog istoka i iz Afrike u medijskom prostoru Srbije - Krstić, Aleksandra (Sociološki pregled, 2022)
Akademska istraživanja o medijskom izveštavanju o migrantima i izbeglicama su u porastu od velike „migrantske krize” 2015. godine. Međutim, malo autora se fokusira na vizuelnu reprezentaciju migrantkinja, za koju je utvrđeno da može da utiče na pozitivnije stavove građana i da doprinese razvoju „kulture gostoprimstva” (Bleiker et al., 2014). Glavni cilj ovog rada je da identifikuje dominantne vizuelne okvire u kojima se u štampanim i on-lajn medijima u Srbiji izveštava o migrantkinjama sa Bliskog istoka i iz Afrike. Kvantitativno-kvalitativna analiza 54 fotografije u periodu od 2015. do 2020. godine zasnovana je na konceptu vizuelnih medijskih okvira. Glavni rezultati pokazuju da se migrantkinje dominantno vizuelno prikazuju u okvirima pretnje po bezbednost granica i zdravlja ljudi, sa velike udaljenosti kamere od grupe u kojoj se nalaze, čime su lišene identiteta i glasa u medijskom sadržaju.