Stavovi prema višejezičnosti i poznavanju jezika zajednice kao elementu obrazovne politike na Kosovu i Metohiji - Suvakovic, Aleksandra (Sociološki pregled, 2022)
U radu se polazi od usvojene evropske koncepcije višejezičnosti i navode rezultati njene primene u jezičkoj politici Srbije. Predstavljaju se rezultati istraživanja stavova studenata na području Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija prema učenju stranih jezika, ali i poznavanju i učenju jezika druge etničke zajednice. Istraživanje je sprovedeno krajem 2016. i početkom 2017. godine na stratifikovanom kvotnom uzorku među studentima u Kosovskoj Mitrovici i Prištini, primenom tehnike terenskog anketiranja. Na osnovu njih se zaključuje da kod obe populacije postoji svest o potrebi učenja jednog (engleskog koji je dominantan) ili više stranih jezika, čije se poznavanje relativno dobro samoevaluira, ali da nije razvijena svest o potrebi poznavanja jezika druge etničke zajednice, te da postoji izrazito protivljenje njegovom uvođenju u školski sistem.