Nagon smrti i duhovna kultura - Govedarica, Milanko (Sociološki pregled, 2022)
Najpre se ekspliciraju različite konotacije Frojdove ideje o nagonu smrti: težnja za povratkom u anorgansko stanje, prinuda ponavljanja, (auto)destruktivnost i moralna strogost. Zatim se izlaže Šelerova kritika psihoanalize i u tom kontekstu se objašnjava smisao njegovog određenja suštine čoveka kao askete života i nosioca duhovnosti. Ukazuje se na neke sličnosti između Frojda i Šelera, ali se zastupa teza da duhovnu kulturu nije opravdano redukovati na psihoanalitičku dinamiku nagona smrti, niti na kombinaciju autodestrukcije sa erotskim nagonima. Teorijske i praktične prednosti izloženog stanovišta nemačkog filozofa ilustruju se na primeru Franklove logoterapije, koja je bila pod njegovim uticajem. Na kraju se rasvetljava osnovna poenta Šelerove sociologije znanja.