Prihvatanje i širenje hibrida kukuruza u Vojvodini/Srbiji - Janković, Dejan; Milić, Dragan; Novakov, Marina (Sociološki pregled, 2022)
U radu se analizira proces modernizacije poljoprivredne proizvodnje u Srbiji/Vojvodini sagledan kroz intenzifikaciju proizvodnje merkantilnog kukuruza koja se odvija uvođenjem genetike visokoprinosnih semena. Ovaj proces analiziran je za period od 20 godina putem teorijsko-hipotetičkog okvira teorije difuzije inovacija, u konkretnom slučaju, difuzije semena inostranih semenskih kuća (nakon 2000. godine), a koja su za posledicu imala intenzivniju proizvodnju, veće prinose i drugačiju proizvodnu praksu kod farmera u Srbiji. Empirijsko istraživanje izvedeno je na uzorku od 110 farmera i vrlo slično ranijim istraživanjima ove tematike, dokazalo je inovativnost određenih grupa proizvođača i veze širenja ove inovacije sa veličinom poseda, vrednosnim stavovima, navikama i obrascima ponašanja farmera.