Neka razmišljanja povodom šest decenija od obnove Sociološkog pregleda (1961–2021) - Antonić, Slobodan (Sociološki pregled, 2022)
U povodu godišnjice časopisa, autor razmatra tri pitanja iz domena naučne politike u Srbiji: jezik i pismo časopisa, pitanje izdavača, te mesto i ulogu časopisa u naučnoj zajednici. Autor zaključuje da masovni prelazak naučnih časopisa u Srbiji na engleski, uz ukidanje varijanti tekstova i na srpskom (kako se to neguje u Sociološkom pregledu), vodi ne samo zaustavljanju razvoja domaće naučne terminologije, već i stagnaciji i dugoročnom nestanku lokalnih (nacionalnih) naučnih zajednica. Naučne zajednice pojedinih država ili jezika, pogotovo u humanističkim i društvenim naukama, suštinski su važne za naučna istraživanja lokalnih (nacionalnih) društava, njihovih ekonomskih, socijalnih i kulturnih problema i specifičnosti. Njihovo postepeno gašenje može se oceniti i kao vid kulturnog neokolonijalizma.