Stavovi i odnos učenika prema verbalnom vršnjačkom nasilju u digitalnom okruženju - Kostic, Jelena Ž (Sociološki pregled, 2022)
U ovom radu su prikazani rezultati sprovedenog istraživanja o stavu i odnosu učenika od četvrtog do osmog razreda osnovnih škola u Republici Srbiji prema verbalnom vršnjačkom nasilju u digitalnom okruženju. Komunikacija putem interneta i mobilnih telefona bila je veoma zastupljena tokom vanrednog stanja i onlajn nastave. Zbog toga je za vreme sprovođenja istraživanja ciljano odabran period neposredno nakon poslednjeg ciklusa onlajn nastave, od aprila do juna meseca 2021. godine. Pretpostavke od kojih smo pošli u našem istraživanju zasnovane su na nekim prethodnim istraživanjima. Zbog toga smo se u prvom i drugom delu rada osvrnuli na rezultate istraživanja i zaključke drugih autora. Treći deo rada sadrži analizu rezultata našeg istraživanja, koje je sprovedeno 2021. godine na osnovu anonimne ankete. Na taj način nastojali smo da damo preporuke za unapređenje prevencije verbalnog vršnjačkog nasilja u digitalnom okruženju među učenicima od četvrtog do osmog razreda osnovne škole.