Slobodni pristup informacijama od javnog značaja u teoriji i praksi u Republici Srbiji - Lazić, Radojica S; Dragić, Jelena (Sociološki pregled, 2022)
Nesumnjivo je da je pravo na slobodni pristup informacijama od javnog značaja jedan od ključnih principa na kojima počivaju demokratska društva, ali činjenica da je ovo pravo tek nedavno priznato kao univerzalno ljudsko pravo govori o velikom otporu država i vlada da pravo na pristup informacijama bude prihvaćeno. Pravo na pristup informacijama od javnog značaja, s jedne strane, doprinosi doslednom poštovanju ljudskih prava i sloboda, smanjuje rizik od pojave korupcije i neetičnog ponašanja, direktno utiče na transparentnost i odgovornost u radu, ali ovo pravo nikako ne sme biti pravo koje neće trpeti ograničenja, odnosno ne sme postati neograničeno pravo, bez obzira koliko proklamovalo demokratske vrednosti. Sloboda javnog informisanja je izvedeno ljudsko pravo i obuhvata pravo na istinitu, blagovremenu i objektivnu informaciju, kao i pravo da se javno kritikuju i traže objašnjenja u odnosu na konkretne postupke i akte vlasti i drugih javnih subjekata. U ovom radu, na osnovu pozitivnopravnih propisa, biće reči o načinu funkcionisanja prava na slobodni pristup informacijama od javnog značaja, sa posebnim osvrtom na službe bezbednosti, kao najtajnovitijem delu državnog aparata vlasti.