Oznake geografskog porekla kao sredstvo valorizacije privrednog poslovanja – šansa za oporavak sela - Lukinovic, Mario; Opacic, Ana; milojevic, ivan (Sociološki pregled, 2022)
Očuvanje karakteristika poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda je direktnoj korelaciji sa sistemom oznaka geografskog porekla. Danas, u više od 150 zemalja sveta geografske oznake su u službi garancije kvaliteta, porekla, načina proizvodnje, neretko tradicije i na kraju i bezbednosti proizvoda. U radu se ukazuju na promene ponašanja potrošača, ka promeni sklonosti ka potrošnji proizvoda koji se diferenciraju na tržištu upravo različitim oblicima obeležavanja i sertifikacije, te spremnosti da te iste proizvode plate po premijskim cenama. Dodatne oznake su se nametnule kao osnovno sredstvo valorizacije proizvoda na tržištu. Autori u radu ukazuju na potencijal srpske poljoprivrede i daju preporuke zakonodavcu i drugim nadležnim institucijama, u cilju boljeg pozicioniranja sveukupne nacionalne privrede. Ekološka poljoprivreda, bazirana na principima NON GMO primesa, sa jasnim opredeljenjem ka integralnim principima obrade zemljišta predstavlja najveći potencijal naše zemlje. Stimulativne mere od strane države koje bi išle u pravcu bolje edukacije i poboljšanja položaja poljoprivrednika, uz pažljivo strateško planiranje poljoprivrede na već pomenutim principima, učinilo bi je akceleratorom sveukupnog privrednog razvoja. Oznake geografskog porekla kao i standardizacija i sertifikacija moraju biti neizostavno oruđe na tom putu.