Skriveni temelj polis-a u Hobsovoj liberalističkoj teoriji - Koljević Grifit, Bogdana; E.K. Grifit, Džejms (Sociološki pregled, 2022)
U članku se analizira pitanje osnova Hobsove liberalističke teorije, odnosno pitanje kako se jedna moderna politička ontologija ispostavlja kao politička hauntologija. U tom svetlu, u prvom delu rada – polazeći od Hobsove koncepcije politike kao tehnike – reflektuju se pojmovi poput pojave, predstave, pozorišta i mašte kao početni temelji suvereniteta. Razmatrajući uslove mogućnosti za despotski techne, u drugom delu rada akcenat je stavljen na strukturnu relaciju polis-a i oikos-a i na nerasvetljeni element oikos-a, tj. na figuru majke i na pitanje autorizacije. Osobitost položaja majke u Komonveltu, kao i pre nastanka države i sfere političkog, sadržana je u dijalektici njene permanentne odsutnosti i činjenici da odražava princip početka i održanja života. U zaključnom delu rada upućuje se na potencijale drugačijeg promišljanja suvereniteta i politike slobode.