Validnost, pouzdanost i faktorska analiza srpske verzije Koganove skale stavova prema starijim osobama - Adamović, Milosav; Bar, Zoran; Todorovic, Vojislav (Sociološki pregled, 2022)
Uvod. Kako se broj starijih osoba neprestano uvećava, postoji potreba za validacijom pouzdanog instrumenta kojim bi se ispitivali stavovi prema ovoj populaciji u Srbiji. Cilj istraživanja jeste ispitivanje validnosti, pouzdanosti, utvrđivanje faktorske strukture, odnosno adaptacija Koganove skale stavova prema starijim osobama na srpski jezik. Metod. Istraživanje je vršeno na namernom uzorku od ukupno 321 ispitanika, studenata društveno-humanističkih usmerenja, najvećim delom prikupljenom na teritoriji Beograda i Novog Sada. Rezultati. Ostvareni skorovi na nivou celokupne skale kreću se u rasponu od 67 do 121 (AS = 100, SD = 7.83). Dobijeni indeks validnosti sadržaja (CVI = 0.90) ukazuje na visok nivo validnosti u ovom domenu procene. Kronbahov alfa koeficijent pouzdanosti za pozitivno konotirane stavke iznosi (α = 0.77), dok je za negativne dobijena nešto viša vrednost (α = 0.83), a na nivou celokupnog instrumenta, nakon rekodiranja inverzno definisanih stavki, (α = 0.88), što indikuje visok nivo pouzdanosti korišćene skale. Osim za stavku broj 13, kod svih 33 stavki utvrđena je statistički značajna povezanost (p< 0.000) između celokupne skale i pojedinačnih stavova o starim licima. Faktorskom analizom izdvojeno je pet latentnih dimenzija sa karakterističnim korenom većim od jedan (KMO = 0.798), koje ukupno objašnjavaju 34.58% varijanse i to: Društvena poželjnost (α = 0.69), Higijena (α = 0.73), Kritizerstvo (α = 0.60), Ravnopravnost (α = 0.59) i Komunikacija (α = 0.73). Zaključak. Srpska verzija Koganove skale može se smatrati validnim i pouzdanim instrumentom u ispitivanju stavova prema starijim osobama.