Depopulacija i dostupnost usluga, sadržaja za socijalnu participaciju i infrastrukture u ruralnim naseljima – primer devastiranih opština jugoistočne Srbije - Jelić, Sreten; Kolarević, Vukašin Ž. (Sociološki pregled, 2022)
Depopulacija ruralnih područja kao globalni proces nije zaobišao ni našu zemlju. Demografske promene strukture stanovništva posebno su zahvatila seosko stanovništvo i selo našeg društva. Depopulacija niza sela, a pogotovo jugoistoka Srbije utiče da su neka sela gotovo prazna ili sa starijim ljudima i neznatnim udelom mladih. Cilj ovog rada je analiza dostupnosti usluga, sadržaja za participaciju i kvalitet infrastrukture u ruralnim naseljima. Zbog toga je sprovedeno istraživanje na osnovu anketnog upitnika u 176 seoskih naselja opština Bojnik, Crna Trava, Medveđa, Surdulica i Trgovište. Nalazi ukazuju u kojoj meri su negativni pokazatelji broja stanovnika u seoskim naseljima povezani sa raspoloživim uslugama, sadržajem i infrastrukturom na osnovu korelacione analize.