Kriza demokratije: Šmitova kritika liberalne demokratije - Petrović, Luka (Sociološki pregled, 2022)
Na osnovu Šmitove kritike parlamentarne demokratije tokom međuratnog perioda krize, u tekstu se odgovara na pitanje koliko su danas relevantni njegovi uvidi vezani za političke posledice ignorisanja odnosa moći u jednom društvu, te kakve negativne efekte proizvodi depolitizacija ekonomskih i društvenih odnosa. Autor zastupa tezu da Šmit precizno dijagnostifikuje ključne probleme parlamentarnih demokratija. To su nemogućnost da se zaštite od moćnih društvenih grupa koje izmeštaju donošenje odluka iz parlamenta i neutralnost spram političkog sadržaja koja može voditi zloupotrebi političkih institucija. No, rešenja ne bi trebalo tražiti u njegovoj misli, posebno zbog spremnosti da se prihvate široke kompetencije izvršne vlasti u periodu krize i opravda gušenje partijskog pluralizma.