Divlja gradnja u sferi jezika - Rakić, Branko (Sociološki pregled, 2021)
Konstatujući da je društvena akcija u cilju postizanja što većeg stepena ravnopravnosti između muškaraca i žena potrebna i korisna, autor dovodi u pitanje valjanost pristupa iz nedavno usvojenog Zakona o rodnoj ravnopravnosti koji nastoji da rodnu ravnopravnost uspostavlja, uz ostalo, prisilnom intervencijom u sferi jezika, kroz nametanje primene tzv. „rodno osetljivog jezika”. Pored toga što ovakav pristup teško da bi mogao da zaista doprinese ravnopravnosti, prisilna intervencija u sferi jezika predstavlja povredu jezika kao segmenta nematerijalnog kulturnog nasleđa, što je suprotno Ustavu Republike Srbije i nizu međunarodnopravnih akata. Srećom, odredbe Zakona o rodnoj ravnopravnosti koje se odnose na primenu rodno osetljivog jezika su u toj meri neprecizne, nejasne i pune unutrašnjih kontradiktornosti da se može konstatovati da su neprimenjive.