Pitirim Sorokin – dinamika društvenih i kulturnih promena - Mirčov, Velizar (Sociološki pregled, 2021)
U radu se daje prikaz i kritički osvrt na teorijski pristup dinamici kulturnih i društvenih promena znamenitog sociologa Pitirima Sorokina. Prvi deo rada posvećen je opisu najvažnijih teorijskih doprinosa sadržanih u Sorokinovoj najznačajnijoj knjizi Društvena i kulturna dinamika. U drugom delu rada daje se kritički osvrt autora ovog teksta na Sorokinove teorije društvene i kulturne dinamike, ali i drugih autora koji su proučavali Sorokinov pristup. Zaključak našeg rada je da Sorokinov pristup predstavlja veoma značajan teorijski doprinos sociologiji, ali da njegova teorija ne posvećuje dovoljno pažnje spoljnim faktorima kao uzrocima društvene i kulturne dinamike.