Sto pedeset godina posle rođenja Roze Luksemburg: Aktuelnost njene „Društvene reforme ili revolucije” - Vratuša, Vera (Sociološki pregled, 2021)
Rad istražuje aktuelnost Reforme i revolucije Roze Luksemburg 150 godina nakon njenog rođenja. Osnovni korišćeni metod je analiza sadržaja ovog značajnog političkog pamfleta, smeštena u kontekst vremena/prostora kada i gde je napisan, s jedne strane, i danas, s druge. Osnovni nalaz jeste da je Rozino delo ostalo relevantno do naših dana s obzirom na to da kapitalistički način proizvodnje i dalje odlikuju unutrašnje protivrečnosti koje proizvode varvarske posledice izrabljivanja i imperijalističkih ratova. Ove posledice kapitalističkog sistema osiguravaju trajnu aktuelnost dileme socijalizam ili varvarstvo s kojom se Roza Luksemburg suočavala tokom celokupnog svojeg života.