Etika javne službe u lokalnoj samoupravi - Joković, Milica (Sociološki pregled, 2021)
Etika javne službe u okviru etičkih pristupa pripada deontološkoj etici. Ona obuhvata: moralnu kulturu zaposlenih, profesionalni integritet i integritet javne službe u okviru institucija. Etika javne službe zasniva se na etičkim principima profesionalaca: autonomiji, dobronamernosti, nenanošenju štete drugima i pravednom postupanju. Profesionalna udruženja su garancija za praktikovanje i poštovanje etičkih principa profesionalaca. Prihvatanje i poštovanje etičkih principa profesionalnih udruženja se samoregulacijom realizuje u etičkim kodeksima. Etički kodeksi temelje se na etičkim načelima profesionalaca: odgovornosti, otvorenosti, pristupačnosti, transparentnosti, uzornosti, poštovanju i učtivosti.