Društvene ideje Todora Pavlovića - Kajtez, Ilija; Starčević, Srđan (Sociološki pregled, 2021)
U radu su analizirani sociološki radovi Todora Pavlovića s ciljem da se prikažu njegove osnovne društvene ideje i proveri aktuelnost njegovih zaključaka o odnosu društvenog razvitka i vojne organizacije. Naročito je problematizovano Pavlovićevo objašnjenje razvoja vojne organizacije, u okviru kojeg se pobija stanovište dijalektičkog materijalizma o uticaju ratne tehnike na organizaciju i taktiku vojske. Ovo izdvaja Pavlovića od ostalih srpskih i jugoslovenskih sociologa 20. veka koji su se bavili vojskom i anticipira nove sociološke poglede na odnos između tehničkih dometa i organizacije društvenih procesa. Korišćene su osnovne analitičke i sintetičke metode, analiza sadržaja, kao i biografska i komparativna metoda.