Geoekonomija i preduzetništvo u vreme pandemije COVID-19 - Maksimović, Marijana; Cvetićanin, Neven (Sociološki pregled, 2021)
Cilj ovog istraživanja je da se ispita kako je koronavirus, koji je postao globalni proces, uticao na tržište rada. Cilj je da se potvrdi ili odbije postavljena hipoteza da je došlo do povećanja nezaposlenosti od početka pandemije. Takođe, cilj je dati odgovor na istraživačko pitanje da li je socijalni dijalog uspeo da ublaži negativne efekte COVID-19. U ovom istraživanju korišćeni su analitički i opisni metod. U ovom radu izloženo naučno istraživanje daje značajan doprinos proučavanju uticaja koronavirusa na regione, ekonomsku aktivnost i nezaposlenost. U radu su izneti podaci o broju (ne)zaposlenih u svetu pre početka pandemije i nakon završetka prve, udarne godine.