Duginova dekonstrukcija postmoderne – postliberalizam i postpolitika - Перишић, Срђан (Sociološki pregled, 2021)
Rad se bavi Duginovom argumentacijom postmoderne. U filozofskim i politikološkim delima (Filozofija politike, Postfilozofija, Četvrta politička teorija, Geopolitika postmoderne), napisanim posle 2000. godine, Dugin metodom dekonstrukcije objašnjava paradigmu postmoderne u koju je Zapad i definitivno zakoračio krajem 20. veka. Počinjemo sa njegovim shvatanjem kraja modernosti i razotkrivanjem liberalizma, koji je matrica nastupa postmoderne paradigme. U nastavku ispitujemo razotkrivanje liberalizma postmoderne kao postliberalizma. Takođe, analizira se pitanje na koji način teče postmodernizacija liberalne individue u postindividuu. U zaključnom razmatranju govorimo o transformaciji moderne politike u postpolitiku.