Efekti društvenog konteksta pandemije COVID-19 na obrazovne politike - Milinković, Jasmina; Banđur, Veljko (Sociološki pregled, 2021)
Društveni kontekst je jedan od determinišućih faktora u kreiranju obrazovnih politika i, posebno, kurikuluma. Svrha rada je da razmotri prilagođavanje matematičkog kurikuluma aktuelnom kontekstu pandemije. Polazeći od istorijskog razvoja matematičkog kurikuluma u Srbiji i pretpostavke da su uslovi u društvu uslovili promenu kurikuluma, hipotetičko deduktivnom metodom evidentiranjem i komparacijom iskustava konstatovane su i diskutovane karakteristike procesa planiranja, organizovanja i realizacije nastave matematike u pandemiji. Diskutuje se o načinu na koji su društveni kontekst i društvene institucije uticali na razlike između planiranog i implementiranog matematičkog kurikuluma. Zaključeno je da je kurikulum preusmeren ka modernističkom pristupu uz oslonac na informacionim tehnologijama.