Faktori predikcije pridržavanja zvaničnih COVID-19 zdravstvenih smernica - Milošević Đorđević , Jasna; Кљајић, Душко; Ђурић, Живојин (Sociološki pregled, 2021)
Iako razvoj vakcina protiv koronavirusa može značiti skori završetak pandemije, nekoliko problema odlaže naš izlazak iz zdravstvene krize. Većina ljudi je, čini se, zabrinuta kada je reč o vakcinama i ne želi da ih primi, dok istovremeno ne poštuje dosledno sve zvanične zdravstvene preporuke. U ovom radu smo želeli da ispitamo nivoe podrške različitim zdravstvenim preporukama, kao i razloge koji stoje iza njihovog odbacivanja. U studiji na reprezentativnom uzorku (N = 1.198) odraslog stanovništva Srbije (starijih od 18 godina) sprovedenoj u septembru 2020. godine pronašli smo da većina ljudi poštuje preporuke kao što su pranje ruku i nošenje maski, ali da ne žele da budu vakcinisani. Takođe smo pronašli da prihvatanje teorija zavere, poverenje u nauku i institucije i percepcija zdravstvenog rizika igraju važnu ulogu u predviđanju poštovanja zdravstvenih mera, kao i vakcinalnih namera. Medijaciona analiza je potvrdila da verovanje u teorije zavere indirektno predviđa poštovanje mera, jer verovanje u te teorije dovodi do niže percepcije zdravstvenog rizika i nižeg poverenja u nauku i institucije.