Raskršća savremene sociologije i kriza njenog predmetnog i pozivnog identiteta - Mitrović, Ljubiša (Sociološki pregled, 2021)
Savremena sociologija nalazi se na sudbonosnom raskršću. U radu se ukazuje na neke aspekte njene krize kao nauke i poziva, na oblike njene kognitivne patologije i erozije pozitivnog identiteta u univerzumu nauka i savremenoj profesionalnoj podeli rada. Ukazujući na uzroke i posledice ove krize, autor poentira: ona se ne može prevazići samo tehničkim usavršavanjem metodologije empirijskih istraživanja, već zahteva dublji napor nove generacije sociologa i nove odgovore. U suprotnom, mogu se ostvariti pesimistička predviđanja Pitera Bergera o zastarelosti i bankrotu poziva sociologije i sociologa. Zaključci do kojih smo došli u našoj problematizaciji ovog pitanja, mogu se rezimirati: 1) potrebom redefinisanja savremene sociologije u duhu globalizacije njenog predmeta kao multikompleksne nauke o zakonitostima strukture i dinamike globalnog svetskog sistema i teorijsko-empirijskog proučavanja pojava i procesa na svim nivoima društvene organizacije (makro, mezo, mikro) sa stanovišta metodološkog načela dijalektičkog konkretnog totaliteta; 2) izgradnjom nove teorijske sinteze u liku multidi -sciplinarne integrisane paradigme; 3) otvaranjem sociologije kroz multidisciplinarna i transdisciplinarna istraživanja, prema novim izazovnim poljima budućnosti koja je počela; 4) redefinisanjem svog pozivnog identiteta u milsovsko-burdijeovskom ključu kao borilačke discipline, radikalno-kritičke, refleksivno-angažovane, emancipatorske, akcionalističke sociologije.