Prekovremeni rad kao vid radne eksploatacije - Kuzminac, Mina (Sociološki pregled, 2021)
Autorka u radu analizira normativni okvir koji reguliše prekovremeni rad na međunarodnom i nacionalnom nivou, ali i pitanje prekovremenog rada u praksi. U radu je postavljena teza da poslodavci pribegavaju prekovremenom radu kako bi smanjili troškove rada, a zaposleni pristaju na prekovremeni rad, čak i kad je nezakonit, u strahu od otkaza, te ovakvom zloupotrebom od strane poslodavaca prekovremeni rad postaje vid radne eksploatacije. Autorka je sprovela istraživanje putem ankete i putem intervjua, kako bi utvrdila u kojoj meri je (ne)zakonit prekovremeni rad prisutan u praksi. Rezultati istraživanja pokazuju da je neplaćeni prekovremeni rad izuzetno zastupljen, a da zaposleni imaju strah da se suprotstave ovakvoj praksi. Zaključak je da postoji raskorak između normativnog i stvarnog kada je reč o prekovremenom radu.