Tip naselja kao determinanta bračnog i reproduktivnog ponašanja mladih - Pesic Jenackovic, Dragana (Sociološki pregled, 2021)
U radu se ispituje značaj tipa naselja za bračno i reproduktivno ponašanje mladih. Konkretnije, ispituju se razlike u vrednovanju i praktikovanju određenih oblika bračnog i reproduktivnog ponašanja između mladih koji žive u različitim tipovima naselja. Podaci su prikupljeni uz pomoć kvantitativnih tehnika – anketiranja i skaliranja. Istraživanje je sprovedeno u regionu Južne i Istočne Srbije. Kvotni uzorak sastojao se od ukupno 500 ispitanika, uzrasta od 15 do 35 godina. Rezultati istraživanja pokazuju da je tip naselja značajna determinanta, ali više za vrednovanje nego za praktikovanje određenih modela bračnog i reproduktivnog ponašanja mladih. Mladi u selu su privrženiji tradicionalnim vrednostima po pitanju braka i roditeljstva, dok su mladi iz grada skloniji prihvatanju onih savremenih. Međutim, praksa pokazuje da seoska omladina, pored zadržavanja tradicionalnih modela ponašanja, manifestuje i izvesna odstupanja od njih (odlaganje braka i roditeljstva, smanjene reproduktivne norme, kohabitacije i roditeljstvo van braka).