Konkurentnost zemalja u vremenu globalizacije i Četvrte industrijske revolucije - Jovovic, Dusanka (Sociološki pregled, 2021)
Krajnje složena priroda konkurentskih procesa čini identifikaciju kategorije konkurentnosti zemalja često nepreciznom i komplikovanom za razumevanje. Ovo posebno dolazi do izražaja u vremenu globalizacije i afirmacije Četvrte industrijske revolucije, kao dva fenomena koji u značajnom stepenu oblikuju savremena dešavanja u svetu. Globalizacija i Četvrta industrijska revolucija su omogućile ekonomski prosperitet pojedinim zemljama, ali istovremeno su i uzrokovale sve izraženije razvojne nejednakosti u svetskim razmerama. Isti je zaključak i po pitanju dostignutog nivoa konkurentnosti zemalja, o čemu na ubedljiv način svedoče podaci Svetskog ekonomskog foruma iz 2019. godine o konkurentnosti zemalja, po kojima je najveći broj zemalja u svetu još uvek daleko od ciljane „granice” konkurentnosti.