Uticaji percipiranog porekla na antimigrantska osećanja i činove društveno izazvane mržnje u Bugarskoj - Spasova, Lyuba D. (Sociološki pregled, 2021)
Ovaj rad proučava uticaje percipiranog porekla migranata na antimigrantska osećanja u bugarskom društvu, usredsređujući se na socijalnu distancu i pojedine aspekte društveno izazvane mržnje prema migrantima. Analiziraju se širenje i odobravanje govora mržnje i nasilja iz mržnje prema migrantima, kao i varijacije povezane sa percipiranim različitim okolnostima i poreklom. Kada je reč o socijalnoj distanci, izdvajaju se dva klastera – „daleki” i „bliski”, na osnovu porekla, a razlike među njima nisu samo u stepenu prihvatanja, već i u rangiranju željenih uloga. Kada je reč o činovima društveno izazvane mržnje, rezultati su mnogo dvosmisleniji. Poreklo ima suštinsku ulogu u širenju govora mržnje, ali ovo nije slučaj sa rasprostranjenom (ili percipiranom) uključenošću različitih grupa u nasilje. Sklonost ka intervenciji i zaustavljanju nasilja razlikuje se prema poreklu žrtava i počinilaca, a neophodno je dalje proučavanje da bi se prepoznale determinante.