Opšte pravo glasa – jednakost ili privilegija - Manolov, Georgi L. (Sociološki pregled, 2021)
Ovaj članak sagledava ulogu i mesto opšteg prava glasa kao ključne komponente demokratskog političkog procesa. To pravo tumači se kao sastavni deo same suštine jednakosti uopšte, a naročito kao osnovni temelj političke demokratije. U ovom kontekstu javlja se pitanje privilegija u politici koje, bez obzira na njihovu regulisanost, postaju sve veća zakonska prepreka u ostvarivanju potpune političke jednakosti. Dati su i određeni predlozi za ograničavanje političkih privilegija u demokratskoj državi.