Promene u ulozi političkih partija i institucija u postdemokratiji - Dimitrov, Dimitar V. (Sociološki pregled, 2021)
Rad raspravlja o promenama u ulozi političkih partija i institucija u modernim postdemokratskim društvima. Njegov cilj je da predstavi i analizira modele uspostavljanja i funkcionisanja političkih partija i institucija u postdemokratskoj eri, njihov odnos sa savremenom političkom stvarnošću u Bugarskoj i zemljama Evropske zajednice. Glavni pristup u studiji i analizi problema pred političkim partijama je sociološki u kombinaciji sa interdisciplinarnim. Modeli političkih partija i institucija prate se i analiziraju kroz prizmu moderne političke nauke. Naglašena je činjenica da postoji stvarna opasnost od toga da političke partije postanu zavisne od korporativnih elita i široko rasprostranjenog političkog populizma. Navedeni su stvarni uslovi i pristupi za prevazilaženje ovih nedostataka.