Diskriminacija po osnovu verskih karakteristika u oblasti rada - Turčinović, Filip; Bakić, Vera; Stojković Zlatanović, Sanja (Sociološki pregled, 2021)
Predmetno istraživanje rada koncipirano je na ispitivanju potrebe da se zaštiti ispoljavanje slobode veroispovesti na mestima rada, kao i da se spreči diskriminacija po osnovu verskih karakteristika zaposlenih. Cilj pravnog i sociološkog sagledavanja slobode veroispovesti u radnopravnom domenu i njegovog uticaja na unapređenje nacionalnih pozitivnopravnih rešenja, te harmonizacije sa uporednim pravom i praksom, ima svoje naučno i praktično opravdanje i utemeljenje jer je reč o promovisanju jednog šireg koncepta - dostojanstvenog rada. U središtu rada se kao esencijalno prožima sledeće pitanje: Da li je većinsko, deklarativno, garantovanje slobode veroispovesti odredbama Ustava, kao i pozitivnim zakonskim tekstovima, dovoljno za zaštitu od verske diskriminacije u oblasti rada, kao i na koji način je moguće povećati obim i stepen zaštite prava pojedinaca na slobodu verskog izražavanja, na način da se ne ugroze interesi poslodavca u uslovima dominacije ekonomskih principa u poslovanju, kao i na tržištu rada i uspostavljanja ravnoteže sa socijalnim ciljevima u kontekstu održivog razvoja.