Relevantnost Lenjinove Države i Revolucije za teorijsku pripremu boljševika da politički organizuju novi talas kreativne revolucionarne prakse radnih masa u predvečerje Oktobarske revolucije - Vratuša, Vera (Sociološki pregled, 2021)
Ovaj rad istražuje relevantnost Lenjinovog teorijskog dela Država i revolucija za pripremanje boljševika da politički organizuju novi talas kreativne revolucionarne prakse radnih masa u predvečerje Oktobarske revolucije 1917 u Rusiji, 150 godina nakon rođenja najuticajnijeg marksiste XX veka i inspiracije potencijalnih revolucionara u XXI veku. Osnovni metod upotrebljen u ovom radu jeste analiza osnovnih aspekata sadržaja Lenjinove Države i revolucije i smeštanje ove analize u kontekst istorijski specifičnih društvenih i ekonomskih okolnosti vremena u kojem je Lenjin završio pisanje ovog rada tokom leta i jeseni 1917. godine. Osnovni nalaz ove analize je da je Lenjinova Država i Revolucija izrazito relevantna za pripremanje Boljševika da politički organizuju novi talas revolucionarne prakse radnih masa u predvečerje oktobarske revolucije 1917. godine u Rusiji. U ovom radu Lenjin je razjasnio kako sebi samom tako i svojim partijskim drugovima, revolucionarni program razbijanja izrabljivačke i tlačiteljske buržoaske države kao i invencije i organizovanja nove komunalne forme polu-države koja odumire, bez stajaće vojske, policije ili birokratije, u kojoj svi pismeni građani mogu da učestvuju u upravljanju zajedničkim društvenim problemima.