Rijaliti kultura kao preovlađujući kulturni format u Srbiji - Domazet, Sanja S; Nikolić, Jelena (Sociološki pregled, 2021)
Savremenu medijsku kulturu u Srbiji obeležila su dva trenda – demokratizacija i transformacija medija. Ovi paralelni procesi na pragu 21. veka vodili su smanjenju informativnih, a povećanju zabavnih sadržaja. Tako u Srbiji primat dobijaju rijaliti programi, koji prestaju da budu odličje isključivo televizije. Cilj rada je da istraži i opiše na koje načine informativne sadržaje u srpskim medijima zamenjuju televizijski rijaliti sadržaji, kao i načine na koje o njima izveštavaju kako štampani mediji, tako i internet portali. Kvalitativnom metodom analize sadržaja ostvaruje se intencija rada da se pronikne u mehanizme transponovanja informativnog sadržaja u zabavni i dekonstruišu žurnalističke prakse. Rezultati će ukazati da se domaći portali dvojako odnose prema rijalitijima – prvi i ređi modalitet je ignorisanje, dok drugi podrazumeva nekritičko preuzimanje ove vrste sadržaja, čime se stvara pogodno tlo za razvoj i održanje takozvane rijaliti kulture.