Razvoj pojma diskursa kao instrumenta kritičke društvene analize - Pešić, Milena (Sociološki pregled, 2021)
Budući da je koncept diskursa postao gotovo nezaobilazan u savremenim proučavanjima velikog broja društvenih i političkih fenomena, te da kao takav predstavlja transdisciplinarni instrument društvene analize i kritike, nesporna je važnost ukazivanja na to u čemu se sastoji njegova teorijsko-metodološka relevantnost. S tim ciljem u radu je data geneza ovog polivalentnog pojma, kroz razvojni prikaz različitih analitičkih nivoa njegovog razmatranja, a u kontekstu opštih okvira naučnih uvida relevantnih za njegovu teorijsku operacionalizaciju. Posebnu analitičku pažnju dobile su koncepcije Mišela Fukoa i Jirgena Habermasa, ne samo zato što je reč o dvema najuticajnijim teorijama diskursa u dvadesetom veku, već i stoga što razlike između njihovih shvatanja pružaju celoviti uvid u važnost ovog pojma.