Teror u utopiji: Krizno (loše) rukovođenje tokom COVID-19 pandemije u Švedskoj - Stilhoff Sörensen, Jens (Sociološki pregled, 2020)
Ovaj tekst pruža rani osvrt ka dokumentovanju švedske strategije tokom COVID-19 pandemije i kritički istražuje reakciju države na krizu tokom prvih šest meseci 2020. godine. Švedska se na međunarodnom nivou izdvojila neinterventnim pristupom koji je privukao puno pažnje. Škole su ostale otvorene, nije uvedeno vanredno stanje, nisu preporučene maske za lice, čak ni u domovima za stare, a testiranje–praćenje–izolacija je bilo vrlo ograničeno. Iako je švedska stopa smrtnosti na milion građana bila među sedam najviših na svetu tokom tog perioda, strategija nije menjana. Ovaj tekst koristi koncepte za analizu i razumevanje ovog specifičnog pristupa, i kulture bezbednosti i političke kulture na koju se pristup oslanja. Rad otkriva dublje sistemske nedostatke i slom državnih funkcija praćenih tajnošću i zataškavanjem, kao i totalitarni element u političkoj kulturi.