O metodološkom problemu nekritičkog preuzimanja pojmova na primeru upotrebe pojma „socijalna distanca” tokom pandemije COVID-19 - Šuvaković, Uroš V. (Sociološki pregled, 2020)
U radu se razmatra korišćenje termina „socijalna distanca” tokom pandemije COVID-19. Ukazuje se da je ovaj termin nekritički preuzet u naučnom medicinsko-epidemiološkom i javnom diskursu iz sociologije, a da se njegov predmet i sadržaj pojma suštinski razlikuju. Argumentuje se teza da je do ovakve situacije došlo usled pogreški u mišljenju koje su zasnovane, s jedne strane, na neprimenjivanju konkretno dijalektičko-logičkih pravila definisanja i, s druge strane, usled ideoloških stavova o individualizmu koji su zajednički i neoliberalizmu i neokonzervativizmu. U članku se naglašava potreba da se pojam „socijalna distanca” u epidemiologiji zameni s pojmom „fizička distanca” ili prosto sa „distanca”, „razmak”.